12 juni 2022

Galicië

Ribadeo - Villamartin Grande


De blog van vandaag begint gisteren. Of eigenlijk al eergisteren. Onderweg naar Tapia stopten we voor een pauze en picknick op een bankje. Een lokale wandelaar begroette ons en maakte een praatje. Amalio was zijn naam en al redelijk expert in het lopen naar Santiago. Hij had al verschillende varianten gedaan. Met hem bespraken we de route die voor ons lag, en we vroegen hem tips voor onderweg. Die had hij wel. Natuurlijk dat we in Galicië pulpo (inktvis) moesten eten. Dat wisten we zelf ook wel want pulpo is een specialiteit van de regio. Gelukkig vertelde hij er ook bij dat restaurant Casa Villaronta de beste pulpo van Ribadeo heeft. En naruurlijk wilden we dat wel proberen. We kunnen het niet vergelijken met andere restaurants in het fraaie stadje, maar wij hebben gisteren heerlijk gegeten. En ook gezellig. Want aan het tafeltje naast ons zaten twee pelgrims uit Madrid met wie we gekletst hebben over de camino, over eten (uiteraard) en de leukste plek om calamares te eten in Madrid (café El Brillante). 

Van de Madrilenen leerden we nog iets typisch Galicisch. Wij kregen netjes een Albariño (witte wijn) in een glas. Zij kregen de wijn in een witte stenen karaf, en dronken het uit een soort kommetjes. Dat bleek Ribeiro te zijn, een andere soort witte wijn uit Galicië. 

En vandaag ging verder met het ontdekken van typisch Galische zaken. Bijvoorbeeld dat ze zeggen dat Gallego’s niet kunnen kiezen en nooit een duidelijk antwoord geven. Dat blijkt hier uit de routestenen langs de Camino. Al zes weken zijn we gewend dat de dichte kant van de schelp richting Santiago wijst. Helder. Maar hier dus niet. Op de steen wijst de schelp een willekeurige kant op (meestal links), maar je juiste route wordt aangegeven met een pijltje eronder. Dat is dus even extra opletten. 

En vandaag maakt ook het weer zijn Galisische faam waar. Het is zwaar bewolkt met miezer en regen. Omdat we vanaf de kust de heuvels in lopen, lijkt het soms alsof we de mist in lopen. Maar gelukkig is het geen stortregen. En is de herberg schoon, droog en warm. De verwarming staat lekker aan! 

Welkom in Galicië. 


Kees








2 opmerkingen:

Anoniem zei

Eindelijk geen zonnige foto’s.
Dat is wel even wennen: miezerregen en laaghangende bewolking
Hopelijk is dat morgen weer over.
En een onderkomen met de kachel aan. Hoe bijzonder is dat.
Hier vandaag : zonnig met wolken en af en toe een stevig windje; toch lekker buiten gezeten. Morgen onze eerste fietstocht.
Ben benieuwd.
Liefs 💑

Anoniem zei

Dat zijn andere foto's(miezer).En dat kacheltje klinkt bijzonder terwijl er een hittegolf is in Spanje. Oceaan-klimaat hè....wij morgen maar Utrecht waar het komede week tropisch warm wordt. MartR