28 juni 2022

Está hecho (het is klaar)

Lires - Muxía


We hebben een heel fijn hotelletje in Lires, waar we heerlijk eten (pulpo), lekker slapen (stil buiten) en goed ontbijten (tostadas). Uitgerust en goed gevoed gaan we om 9 uur op pad voor de laatste etappe van onze Camino. 

Het pad is glooiend, grotendeels onverhard en gaat door bossen en langs weilanden. Weilanden met koeien. Dus moeten we onderweg weer eens aan de kant voor een kudde koeien die richting wei worden gedirigeerd. Vond ik dat in Lousada nog heel bijzonder en in O Alto nog een beetje spannend, nu doe ik gewoon even een stapje opzij, groet de boerin en loop weer verder. 

Groeten is sowieso aan de orde van de dag. Sommige pelgrims lopen namelijk net als wij van Santiago naar Finisterre naar Muxia. Maar anderen lopen het driehoekje andersom: Santiago-Muxia-Finisterre. Het mag allebei en dus komen we heel veel pelgrims tegen op weg van Muxía naar Finisterre. Het ‘buen camino’ is niet van de lucht. Zelfs niet als we een zingende schoolklas tegenkomen. 

De laatste etappe betekent ook terugkijken. Op mijn laatste etappe 3 jaar geleden. Die was stiller, en voor mij emotioneler. Misschien omdat het toen de eerste keer was. Maar ook omdat het nu voelt als een verlenging. Aankomen in Santiago was specialer dan in Muxía. 

En we kletsen onderweg over de afgelopen maanden. Wat we de mooiste momenten vonden (de bufones op weg naar Llanes, de kapel bij Cadavedo, de wandeldag met Rees naar Luarca, de zonsopkomst op de dag naar Santiago). En na een stukje klimmen bedenken we wat de zwaarste klim was onderweg: de allereerste direct vanuit Irún en die van Guernika naar Muxika. 

Zo wandelen we lekker verder en vliegen de kilometers voorbij. Als we na een lang stuk bos weer in een dorpje komen, komen we een man met een kruiwagen tegen. We groeten. Hij stopt even en zegt dan: ‘Jullie zijn er bijna, nog maar 3 kilometer. Está hecho!’ Het is klaar. En dat is het. Maar de trouwe bloglezers kennen de Wet van Lisa nog wel: het is altijd verder dan je denkt. 

Want die drie kilometer gaat ineens over een brede asfaltweg, en dan voelt een kilometer langer dan op een bosweg. Bovendien is het drie kilometer tot aan de dorpsgrens van Muxía. En de kaap, kapel, vuurtoren en het officiële eindpunt liggen uiteraard aan de andere kant van het dorp. Met nog een laatste stukje heuvelop. 

Daar aangekomen is het uiteraard het moment voor een fotoshoot, met een stel behulpzame Italianen. Helaas komen we in de kapel niet verder dan het portaal. Dus een kaarsje opsteken of ‘eerst bidden’ zoals in Monte Sant’Angelo zit er niet in. 

We stellen elkaar de ultieme sportvraag ‘wat gaat er door je heen’. En allebei denken we vooral: honger. Het is de hoogste tijd voor een picknick. Eerst eten. Alle andere gedachten komen vast later wel. 

Dan lopen we door naar ons hotelletje. En daar zet ik voor de laatste keer de ‘admin’ stop. De teller staat op 52 wandeldagen, 924 kilometers, 18.750 hoogtemeters, 195:00 uur lopen en 84.350 kilocalorieën. Da’s Utrecht - Geneve, twee keer de Mount Everest, 5 volle werkweken en 250 boterhammen met pindakaas. 

Het is ook het einde van dit blog. We hebben nog een paar rustdagen hiier in Muxía. Daarna nog een maand om Asturias verder te verkennen. Maar dat doen we niet met dagelijkse wandeltochten en dus houden we ook even op met schrijven. Mocht er nog iets spannends gebeuren of een mooie wandeling gedaan worden, dan melden we ons wel weer. Maar reken niet op een dagelijke update. 


Kees





14 opmerkingen:

Unknown zei

Dank voor de leuke blog. Met veel plezier gevolgd door een post op linkedin. Nog veel plezier aankomende maand. Groet uit Bonaire

Beverakker zei

Ach, jammer dat jullie er zijn. Heerlijk om elke avond na het werk jullie blog te lezen. Ik ga het missen. Geniet nog van wat komen gaat. Liefs, Carolien

Jaap Knoppert zei

Bedankt voor jullie mooie verslagen. Bijna net zo genoten als jullie. Bijna.. Mooie tijd nog verder!

Hanne & Willem zei

Och jongens, wat klonk dit weer fijn allemaal. Wat een uitstekende keuze was dit van jullie. We hebben van jullie genoten. Genieten jullie nog maar lekker verder.

Anoniem zei

Zo mooi deze tocht! Ik ga de updates - en dus jullie - missen als ochtend ritueel. Geniet van alle mooie herinneringen en van de weken die nog komen gaan. Hasta luego! Willy

Ingrid Mosa Trajectum zei

Wat een indrukwekkende cijfers! Ja, Kees, de statistieken worden gewaardeerd :) Nog een fijne vakantie verder, heerlijk dat jullie zoveel tijd ervoor hebben kunnen uittrekken, echt even helemaal weg. 🙋🏼‍♀️

Annemarie Pagano Mirani zei

250 boterhammen met pindakaas klinkt dan eigenlijk best weinig voor zo'n duurprestatie!! Kanjers!! Geniet van de dagen die komen! Liefs Annemarie & Pippie 🐶

Anoniem zei

Dankjulliewel voor alle verhalen, liefs Chris

Anoniem zei

Enhorabuena! Una experiencia que no vais a olvidar. Y mil gracias por compartirla

Anoniem zei

Kees & Germaine,
Gefeliciteerd met jullie prestatie! En dank voor de verhalen...
Joost

Anoniem zei

Super!! Gehaald! 💪🏾 Gefeliciteerd 🥂 Hartelijke groeten, Rianne

Anoniem zei

Indrukwekkende cijfers. Maar daarnaast ook mooie, verrassende en ontroerende berhalen van jullie tocht. Ik heb er van genoten om steeds in het weekend weer jullie blog te lezen. Dat was steeds een moment om ook voor mezelf even te onthaasten. Marcel

Anoniem zei

Geweldig dat jullie het volbracht hebben met indrukwekkende cijfers, zoals twee keer de Mount Everest. Maar waarschijnlijk zullen de indrukken en ontmoetingen beklijven. Fijn dat jullie terugkijken op een prachtige Camino! Veel plezier nog in Asturie en ik hoor later graag alle verhalen. Liefs, Jacky

Anoniem zei

Wat goed, het is gelukt👍. Leuk ook al die foto’s en filmpjes😊! Birgit