04 juni 2022

50 tinten groen

Avilés - Muros de Nalón


Bloglezer Joost verbaasde zich over al het groen op de foto’s en de verhalen over regen. Zijn beeld van Spanje is warm, zonnig, droog en dus bruin en geel. 

Voor het grootste deel van Spanje klopt dat. Ook nu meldt het nieuws dat er sprake is van een stevige hittegolf in het land. Maar de Noordkust is echt anders. Het klimaat wordt hier sterk beïnvloed door de Atlantische oceaan. Koele en vochtige lucht komt hier het land binnen. Maar omdat er een bergrug net in het binnenland ligt (de Picos de Europa) komt die koele lucht niet verder Spanje in. Het blijft hier een beetje hangen. Het gevolg: het klimaat lijkt hier meer op Nederland dan op Madrid. Voor veel Spanjaarden is dat een van de attracties van dit gebied. Lekker koel en groen. En omdat het door klimaatverandering steeds warmer en droger wordt in de rest van Soanje, komt er een toenemende stroom Spanjaarden in het Noorden wonen. 

En het effect voor de pelgrims? De mensen die de traditionele ‘hoofdroute’ lopen, de Camino Francés’, hebben het de hele dag warm en lopen over eindeloze dorre vlaktes. Terwijl wij op de minder belopen ‘Camino del Norte’ meer bewolking en regen, en ook meer heuvels en groen hebben. 

Ook vandaag was dat weer zo. Een spatje regen in de morgen en eindeloos veel tinten groen onderweg. Lichtgroen van de kortgemaaide velden, donkerder en gespikkelder waar het nog niet gemaaid was. Lichtgroen de bladeren van de eucalyptusbomen, donkerder bladeren van andere bomen en hier en daar ook naaldbomen. Bij ‘casas de indianos’ het opvallende groen van de palmbomen. Zelfs het water van het meertje waar we langs lopen is groen. 

We lopen vandaag veel door velden en voor het eerst in tijden ook lang door bossen. Geen industrie en weinig dorpen. Het overheersende beeld van vandaag is dus groen. Alleen onderbroken door de de oranje rugzak-regenhoes van Germaine. 


Kees







2 opmerkingen:

Anoniem zei

Que cambio!! Podemos disfrutar de esta nueva etapa con vuestras fotos, asi que me puedo imaginar lo mucho que lo disfrutais vosotros. Un abrazo a los peregrinos

Anoniem zei

Heerlijk al dat groen.
Ziet er fris uit en dan die vrilijke kleuren van Germaine.
Zo is het voor jullie als pelgrims best vol te houden. Hier vandaag een grijze eerste pinksterdag.
Maar nog steeds genieten we van een kleurrijke tuin.
Roze, rood , geel, lila, oranje, paars, wit, blauw en ook vele tinten groen.
💑